Masoje pro mnoho lidí důležitou součástí jídelníčku. A to i přesto, že je živočišná výroba velice drahá. Navíc ekologové varují před nadměrným užíváním této potraviny.
· Nadbytečná konzumace může vést k závažným civilizačním chorobám.
Jak to tedy udělat, abychom si nemuseli maso odpírat, a přitom šetřili přírodu i vlastní zdraví? Vyrobíme si umělé maso. Určitě teď každého napadne, že to už tu přeci je. Sójové maso není na trhu žádnou novinkou.
– Ono se ale nejedná o nějakou náhražku, která kolem skutečného masa nikdy ani neběžela.
– Jde o skutečné maso, které je uměle vyrobené.
Zdá se vám ta věta nesmyslná?Vědcům už tolik ne. Rozhodli se, že vyzkouší vypěstovat umělou svalovou tkáň tím, že jedinou buňku umístí so Petriho misky, která bude naplněná patřičnými živinami.
Zatím jsou to podivné „amarouny“
Jaký byl výsledek vypěstování umělého masa? Zatím neslavný. Byl to jakýsi lepkavý shluk tkáně, která holandským vědcům připomínala tuhý steak.
· Pokud by byl v týmu český vědec, možná by označil vzniklý produkt za druh „amarounu“.
Jak chutná, nikdo neví. Z vědeckého týmu se nenašel žádný dobrovolník, který by ochutnal. Určitě je to ale určitá cesta za stanoveným cílem. Vědci chtějí na problému umělého masa stále pracovat a domnívají se, že už je to jen otázka několika let.
KOUPILI BYSTE SI UMĚLÉ MASO?
Problémem budou zřejmě sami spotřebitelé. Už dnes se mnozí děsí toho, že by si měli na trhu umělé maso koupit.
– Už nyní (ačkoliv ho ještě neviděli) ho považují za nevábné, nechutné a možná i nebezpečné.
Ale nemůžeme přeci soudit předem to, co jsme ještě ani nespatřili. Takových vynálezů, které byly nejprve striktně odmítány a dnes je bereme jako samozřejmost, už je na světě celá řada. Na druhou stranu – umět si vypěstovat kuřecí stehýnko nebo pravou svíčkovou, není až tak špatná představa.